/Chlorofil – 6 powodów dla których warto stosować chlorofil w diecie oczyszczającej

Chlorofil – 6 powodów dla których warto stosować chlorofil w diecie oczyszczającej

chlorofil

Jeśli pamiętasz lekcje biologii, to być może przypominasz sobie, że chlorofil jest barwnikiem, który odpowiada za zielony kolor roślin, a budowa chlorofilu zbliżona jest do budowy ludzkiej hemoglobiny. Z tego powodu chlorofil nazywany jest często, jako „zielona krew roślin”.

Chlorofil zawarty w zielonych warzywach, posiada wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.

Chlorofil może nie tylko wspomóc organizm w oczyszczaniu ale może również zapobiegać chorobom, jak również zmniejszać stany zapalne. Zarówno żywność bogata w chlorofil i suplementy diety z chlorofilem, są często polecane w dietach oczyszczających organizm przez wielu dietetyków.

Poznaj 6 powodów, dla których warto zawrzeć chlorofil w swojej diecie oczyszczającej.

1. Chlorofil wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu

Oddychając zanieczyszczonym powietrzem, pijąc zanieczyszczoną wodę i spożywając żywność pełną nawozów chemicznych, ciężko jest uchronić nasz organizm od szkodliwego działania metali ciężkich takich jak np.: ołów, rtęć, aluminium. Organizm z biegiem czasu kumuluje wewnątrz co raz wyższe ich stężenia, które mogą być przyczyną późniejszych chorób.

Chlorofil jest pomocny w usuwaniu metali ciężkich z organizmu, gdyż jako cząsteczka ma niezwykłą zdolność wiązania się we krwi z metalami ciężkimi i tym samym umożliwia szybsze ich usuwanie z organizmu. 

Ta niesamowita właściwość chlorofilu jest powodem, dla którego wiele metod oczyszczania organizmu z toksyn, metali ciężkich, zaleca przyjmować pokarmy bogate w chlorofil.

2. Likwiduje nieprzyjemny oddech

Nieprzyjemny zapach z ust może być dużym problemem, który znacznie utrudnia kontakty międzyludzkie i wprowadza dyskomfort w wielu codziennych sytuacjach. Stosując chlorofil,  wielu przypadkach możemy szybko pozbyć się nieprzyjemnego oddechu, a także przykrego zapachu potu, co może być jednym ze sposobów odzyskania zaufania społecznego.

Warto wiedzieć, że najczęściej nieświeży oddech pochodzi nie z samych ust, ale z żołądka i jelit, gdzie zachodzi fermentacja niestrawionych resztek pokarmu. Jedno z brytyjskich badań wykazało, że chlorofil obniżył toksyczność w jelitach, a nawet może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy. Chlorofil neutralizuje nieprzyjemne zapachy wewnątrz, a nawet może obniżyć zapach ciała.

W rzeczywistości, wielu myśliwych stosuje tabletki chlorofilowe na kilka dni przed rozpoczęciem polowania, aby zmniejszyć swój zapach ciała i zapobiec ich zapachowi.

3. Jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie.

Wolne rodniki potrafią siać wielkie spustoszenie w organiźmie. Chlorofil jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wykazano, że chlorofil hamuje aktywność wolnych rodników, a także spowalnia mutacje w komórkach. Jedną z podstawowych funkcji chlorofilu w przyrodzie jest właśnie zapobieganie uszkodzeniom, które powodują groźne choroby, zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie.

W medycynie ludowej zielone liście są znane ze swoich właściwości redukujących stany zapalne, ale ostatnie badania pokazały, że istnieją także naukowe przesłanki do tego stwierdzenia. W roku 2012 w jednym z przeprowadzonych badań – stwierdzono, że chlorofil jest cenną i powszechnie dostępną substancją przeciwzapalną.

4. Hamuje rozwój bakterii i wspomaga odporność.

Chlorofil podczas drugiej wojny światowej, był powszechnie używany jako substancja antyseptyczna, która miała na celu zapobiegać zakażeniu ran. Dalsze badania wykazały, że chlorofil nie posiada właściwości antyseptycznych, jednak w rzeczywistości skutecznie zwiększa odporność komórek i hamuje rozwijanie się bakterii.

5. Dostarcza składniki odżywcze do organizmu.

Chlorofil posiada wiele substancji odżywczych, których organizm potrzebuje, aby dobrze funkcjonować. Jego skład jest szczególnie bogaty w miedź, żelazo, magnez i potas. Jest także dobrym źródłem witaminy K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi, a u osób starszych często występują jej niedobory.

6. Działanie przeciwrakowe.

Chociaż do tej pory nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach, to wiele badań sugeruje, że chlorofil może przyczynić się do redukcji uszkodzeń DNA, które mogą prowadzić do zachorowania na raka. Badania, w których zostały poddane pstrągi tęczowe i inne zwierzęta – wykazały wyraźne zmniejszenie częstotliwości występowania raka wątroby, okrężnicy i żołądka. 

W szczególności badacze przyjrzeli się bliżej rakowi wywołanemu przez grzyby występujące w spleśniałych roślinach strączkowych i ziarnach. Grzyby te produkują Aflatoksynę-B1, znany czynnik rakotwórczy. Badanie przeprowadzone w 2007 roku przez Instytut Linusa Paulinga dotyczyło wpływu chlorofilu na działanie rakotwórcze aflatoksyny B1. Badanie to wykazało, że chlorofil oferował „silną ochronę antynowotworową w wątrobie i okrężnicy szczura”.

Jak wiadomo, wątroba jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim organizmie, ponieważ odpowiada za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Chlorofil doskonale wspomaga oczyszczanie wątroby.

W innym badaniu, które odbyło się w roku 2008 – pstrągom tęczowym zaczęto podawawać substancję rakotwórczą. Zaobserwowano, że wśród tych pstrągów, którym podano dodatkową dawkę chlorofilu, częstość występowania raka wątroby spadła z 51% do 21-26%. Częstość występowania raka żołądka wykazała podobnie dramatyczny spadek z 56% do 19-29%.

 

Gdzie znajdziemy chlorofil ?

Najwięcej chlorofilu znajdziemy w zielonych warzywach. W rzeczywistości im bardziej zielone warzywa, tym więcej zawierają chlorofilu.

Jak wykazały badania Instytutu Linusa Paulinga – 1 filiżanka liści szpinaku zawiera około 24mg chlorofilu. W porównaniu do kapusty pekińskiej, która ma ( jaśniejszy kolor ), zawartość chlorofilu waha się w niej w okolicy 4-5mg.

 Uwaga: warto wiedzieć, że podczas gotowania zawartość chlorofilu w warzywach znacznie spada, np.: gotując brokuły przez 20 minut , zawartość chlorofilu spada średnio o około dwie trzecie.

 Źródło:

https://www.justcleansing.com/6-reasons-to-detox-with-chlorophyll/