/Dlaczego żywność przetworzona smakuje ?

Dlaczego żywność przetworzona smakuje ?

Źródło: Flickr.com

 

Czy zastanawiałeś się czasami, co dostarczasz swojemu organizmowi, kiedy spożywasz żywność przetworzoną ?

 

Diacetyl, nitrozaminy, azotan sodu i antypireny – to tylko niektóre związki chemiczne spożywane przez większość z nas każdego dnia.

SMAK WANILIOWY I MALINOWY – w przemyśle spożywczym uzyskiwany bardzo często dzięki kastoreum, znanym jako „aromat naturalny” – wykorzystywany w wielu produktach, jak np. lody, ciasta, ciastka i inne słodycze. Jest to żółtawa wydzielina gruczołów analnych bobra, służąca tym zwierzętom do natłuszczania futer oraz ( w połączeniu z moczem ) do znaczenia swojego terytorium.

 

NAPOJE GAZOWANE – około 10% popularnych napojów gazowanych w USA zawiera BVO, a więc chemikalia używane jako antypireny rożnego rodzaju plastików (antypireny to tzw. opóźniacze palenia, składniki tworzyw sztucznych zmniejszające ich palność – między innymi, podstawowy surowiec do produkcji izolacji kabli oraz osłon kabli i przewodów) – u nas na szczęście są zakazane jako substancje wywołujące poważne problemy zdrowotne. Obecny jednak w wielu napojach gazowanych, energetyzujących i izotonicznych jest aspartam ( neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów nerwowych w synapsach i strukturę DNA )

KOLOROWE ŻELKI – żelatyna wieprzowa wykorzystywana do produkcji takich słodyczy jest pozyskiwana zazwyczaj ze skóry wieprzowej, kolagen z kolei uzyskuje się przez ugotowanie zwierzęcej tkanki łącznej.

POPCORN Z MIKROFALÓWKI – bardzo często do gotowego przyrządzenia np. w mikrofalówce – do popcornu jest dodawany diacetyl, który może zrujnować twoje płuca. W przemyśle spożywczym jest on stosowany, ponieważ nadaje potrawom maślany smak, dla zdrowia może być jednak bardzo groźny.

WĘDLINY ORAZ RÓŻNE RODZAJE MIĘSA – jako konserwant mięsa stosowany jest powszechnie azotan sodu – konserwuje, wzmacnia smak oraz nadaje mięsu soczysty, czerwony kolor, jednocześnie wywołuje choroby układu krążenia oraz raka przez wytwarzanie silnie rakotwórczych substancji, znanych jako nitrozaminy.

PRODUKTY DIETETYCZNE – wiele z produktów dietetycznych dostępnych dzisiaj na rynku zawiera sztuczne dodatki w postaci słodzików, jak aspartam i sukraloza (E955, tzw. Splenda) obecna również w wyrobach piekarniczych. Zarówno aspartam, jak i sukraloza po spożyciu rozpadają się w ludzkim organizmie na toksyczne, chorobotwórcze związki.

BIAŁE PIECZYWO I MĄKA RAFINOWANA – proces przetwarzania pozbawia ziarna wielu witamin, minerałów, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Mąka rafinowana jest również często wybielana chlorem oraz bromowana bromem – są to dwie trujące substancje chemiczne, które wywołują problemy z tarczycą oraz uszkadzają narządy wewnętrzne.  Ponadto, wiele zakładów piekarskich jako polepszacz ciasta stosuje L-Cysteinę, która w 80% przypadków jest pozyskiwana z ludzkich włosów, jednak znane są również przypadki pozyskiwania jej z włosów trzody chlewnej. L-Cysteina tego pochodzenia nadaje ciastu specyficzną lepkość, przez co z powodzeniem jest wykorzystywana do bułek hamburgerowych.

BIAŁY RYŻ RAFINOWANY – podobnie jak białe pieczywo, pozbawiony jest większości składników odżywczych, określany często mianem „wzbogacony”, jest w istocie zubożony o wartościowe składniki, wywołuje skoki poziomu cukru we krwi, czego nie powoduje ryż brązowy.

Przetworzona żywność jest główną przyczyną powstawania niebezpiecznych wolnych rodników w organiźmie.

Źródło: http://www.rd.com/slideshows/15-foods-you-should-never-buy-again/