/Niebezpieczne wolne rodniki

Niebezpieczne wolne rodniki

 

 

Czym są wolne rodniki ?

Wewnątrz ciała człowieka toczą się nieustanne bitwy przeciw infekcjom i chorobom. Ciało człowieka zbudowane jest z atomów, te zaś tworzą żywe komórki.

Wokół jądra atomu poruszają się elektrony ( elektrony sparowane ). Jeśli atom lub cząsteczka tlenu posiada jeden elektron bez pary ( elektron niesparowany ), wtedy jest wolny ( dlatego nazywany jest wolnym rodnikiem ), co sprawia, że jest bardzo nietrwały, więc za wszelką cenę będzie chciał pobrać brakujący, lub oddać samotny elektron z innego atomu lub cząsteczki. Kiedy już zdoła ukraść elektron, sam staje się stabilny ( uszkadzając wcześniej inne komórki ).

Cały ten proces tworzy reakcję łańcuchową, aż w końcowym efekcie wolne rodniki kradną elektrony ze ściany komórkowej niektórych tkanek. Niezdrowe nawyki takie jak np.: Alkohol, palenie papierosów, nieprawidłowa dieta, stres, nadmiar leków, żywność przetworzona, potrawy wędzone i grillowane, zbyt długie opalanie, nadmierna ekspozycja na promieniowanie ( telewizor, komputer, mikrofalówka, zdjęcia rentgenowskie ), a nawet zbyt forsowne ćwiczenia fizyczne, to czynniki, które odpowiadają za powstawanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych w naszym organiźmie, które atakują zdrowe komórki naszego ciała.

Ciągły proces wykradania elektronów przez wolne rodniki powoduje zapadalność na wiele chorób i przyśpieszone starzenie się, którego doświadczamy. Do najczęstszych chorób, wywoływanych przez wolne rodniki, należą: Nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca, przyśpieszone starzenie się organizmu, i wiele innych.

 

W jaki sposób możemy zmniejszyć szkody wywoływane przez nadmiar wolnych rodników w organiźmie ?

Wiele badań wykazało, że jeśli chcemy zmniejszyć szkody wywoływane przez wolne rodniki, powinniśmy do naszego organizmu dostarczać żywność bogatą w przeciwutleniacze ( antyoksydanty ), które nazywane są wymiataczami wolnych rodników. Przeciwutleniacze są cząsteczkami, które rozdają swoje elektrony wolnym rodnikom, znajdziemy je w warzywach i owocach. Szczególnie ciemne warzywa i owoce zawierają ich najwięcej.

Do przeciwutleniaczy możemy zaliczyć: antocyjany, katechiny, fenole, witamina C i E, beta-karoten, likopen, polifenole i inne związki roślinne.

Chlorofil zawarty w zielonych warzywach, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Niestety, większość osób nie spożywa 5 zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie. Żywność sprzedawana w sklepach, w wielu przypadkach jest pełna chemii, a uboga w substancje odżywcze.

Legenda polskiego ziołolecznictwa Prof. Dr Hab. Aleksander Ożarowski na jednym z wywiadów, stwierdził: „Nie mamy dostępu do naprawdę zdrowej i ekologicznej żywności. Jedyną alternatywą jest przyjmowanie biologicznie aktywnych dodatków do żywności. Dziś wszyscy jesteśmy skazani na suplementację. Aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, musielibyśmy spożywać 50kg pożywienia dziennie.”