/Niebezpieczne wolne rodniki

Niebezpieczne wolne rodniki

 

 

Czym są wolne rodniki ?

Wewnątrz ciała człowieka toczą się nieustanne bitwy przeciw infekcjom i chorobom. Ciało człowieka zbudowane jest z atomów, te zaś tworzą żywe komórki.

Wokół jądra atomu poruszają się elektrony ( elektrony sparowane ). Jeśli atom lub cząsteczka tlenu posiada jeden elektron bez pary ( elektron niesparowany ), wtedy jest wolny ( dlatego nazywany jest wolnym rodnikiem ), co sprawia, że jest bardzo nietrwały, więc za wszelką cenę będzie chciał pobrać brakujący, lub oddać samotny elektron z innego atomu lub cząsteczki. Kiedy już zdoła ukraść elektron, sam staje się stabilny ( uszkadzając wcześniej inne komórki ).

Cały ten proces tworzy reakcję łańcuchową, aż w końcowym efekcie wolne rodniki kradną elektrony ze ściany komórkowej niektórych tkanek. Niezdrowe nawyki takie jak np.: Alkohol, palenie papierosów, nieprawidłowa dieta, stres, nadmiar leków, żywność przetworzona, potrawy wędzone i grillowane, zbyt długie opalanie, nadmierna ekspozycja na promieniowanie ( telewizor, komputer, mikrofalówka, zdjęcia rentgenowskie ), a nawet zbyt forsowne ćwiczenia fizyczne, to czynniki, które odpowiadają za powstawanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych w naszym organiźmie, które atakują zdrowe komórki naszego ciała.

Ciągły proces wykradania elektronów przez wolne rodniki powoduje zapadalność na wiele chorób i przyśpieszone starzenie się, którego doświadczamy. Do najczęstszych chorób, wywoływanych przez wolne rodniki, należą: Nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca, przyśpieszone starzenie się organizmu, i wiele innych.

 

W jaki sposób możemy zmniejszyć szkody wywoływane przez nadmiar wolnych rodników w organiźmie ?

Wiele badań wykazało, że jeśli chcemy zmniejszyć szkody wywoływane przez wolne rodniki, powinniśmy do naszego organizmu dostarczać żywność bogatą w przeciwutleniacze ( antyoksydanty ), które nazywane są wymiataczami wolnych rodników. Przeciwutleniacze są cząsteczkami, które rozdają swoje elektrony wolnym rodnikom, znajdziemy je w warzywach i owocach. Szczególnie ciemne warzywa i owoce zawierają ich najwięcej.

Do przeciwutleniaczy możemy zaliczyć: Antocyjany, katechiny, fenole, witamina C i E, beta-karoten, likopen, polifenole i inne związki roślinne. Niestety większość osób nie spożywa 5 zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie, przez co konieczna staje się suplementacja. Ponadto dzisiejsze „nowoczesne rolnictwo” sprawiło, że żywność, którą kupujemy jest pełna chemii i uboga w substancje odżywcze, w tym w przeciwutleniacze, witaminy i minerały.

Legenda polskiego ziołolecznictwa Prof. Dr Hab. Aleksander Ożarowski na jednym z wywiadów, stwierdził: „Nie mamy dostępu do naprawdę zdrowej i ekologicznej żywności. Jedyną alternatywą jest przyjmowanie biologicznie aktywnych dodatków do żywności. Dziś wszyscy jesteśmy skazani na suplementację. Aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, musielibyśmy spożywać 50kg pożywienia dziennie.”

 

Mistify jest pysznym sokiem owocowym, który  zawiera w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy i substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm.