/Bogactwo jagody Goji

Bogactwo jagody Goji

Wśród składników produktu Mistify jest owoc Goji – uznany szczególnie w Azji i stosowany od wieków w medycynie ludowej.

 

Goji (Kolcowój szkarłatny) jest jagodą należąca do rodziny psiankowatych (Lycium Barbarum) która rośnie w północno-zachodnich Chinach. Ze względu na wartości odżywcze i przyjemny smak, już od setek lat jest ona uprawiana przez Chińczyków na obszarze zalewowym Ningxia, leżącym pomiędzy Wyżyną Tybetańską a Regionem Autonomicznym Mongolii Wewnętrznej.

Jagody Goji

Woda spływająca z Himalajów do Rzeki Żółtej, przepływając przez równiny Ningxia wzbogacona jest przez rozmaite minerały i substancje odżywcze. Krzew Goji kwitnie w okresie pomiędzy kwietniem a październikiem. Zbiory trwają od czerwca do października w zależności od warunków atmosferycznych i terenów uprawnych. Jaskrawo czerwone, nieco podłużne i dosyć pulchne owoce są gotowe do zbiorów. Pełnia kształtu, jaskrawość koloru oraz słodki smak dowodzą najwyższej jakości tych owoców. Zjedzone tuż po zerwaniu, są bardzo soczyste i słodkie w smaku.

Zebrane owoce są suszone na słońcu przez ok. 5 dni. Rolnicy uważają, iż czynnikami przyczyniającymi się do tak znacznych wartości odżywczych tych jagód są skrajne temperatury wynoszące pomiędzy -20°C a +40°C, oraz bogate w minerały gleby alkaliczne. Głównym składnikiem aktywnym jagody Goji jest polisacharyd Lycium Barbarum. Ilość polisacharydu może być różna w zależności od jagody. Im większa jego zawartość, tym wyższa jest jakość owocu. Owoc jest niskokaloryczny.

Tradycyjna Medycyna Chińska uznaje jagody Goji za środek przedłużający życie i wspomagający siły witalne. Zamieszkująca Autonomiczny Region Ningxia ludność może poszczycić się zdumiewającą liczbą stulatków. W jednej wiosce zamieszkiwanej przez ok. 4000 ludzi, szesnaścioro z nich ma ponad 100 lat. Ludzi ci mają o wiele młodziej wyglądające twarze. Być może dzieje się tak m.in. z powodu stałego spożywania tego owocu.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jagody te wspomagają funkcje wątroby, płuc oraz nerek, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, wspomagają produkcję plemników, poprawiają krążenie. Wnętrze jagody Goji zawiera:

· 18 aminokwasów budujących podstawowe białka

· witaminę C niezbędną dla prawidłowego rozwoju komórek

· wyjątkowy polisacharyd L.B. o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który przeciwdziała wolnym rodnikom

· niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy E i B.