/Dlaczego żywność przetworzona smakuje?

Dlaczego żywność przetworzona smakuje?

Czy zastanawiasz się czasem, co dostarczasz swojemu organizmowi spożywając produkty przetworzone?

Hamburger

 

Diacetyl, nitrozaminy, azotan sodu i antypireny – to jedynie niektóre związki chemiczne spożywane przez większość z nas każdego dnia.

SMAK WANILIOWY I MALINOWY – w przemyśle spożywczym uzyskiwany bardzo często dzięki kastoreum, znanym jako „aromat naturalny” – wykorzystywany w wielu produktach, jak np. lody, ciasta, ciastka i inne słodycze. Jest to żółtawa wydzielina gruczołów analnych bobra, służąca tym zwierzętom do natłuszczania futer oraz ( w połączeniu z moczem ) do znaczenia swojego terytorium.

 

 

NAPOJE GAZOWANE – około 10% popularnych napojów gazowanych w USA zawiera BVO a więc, chemikalia używane jako antypireny rożnego rodzaju plastików (antypireny to tzw. opóźniacze palenia, składniki tworzyw sztucznych zmniejszające ich palność – między innymi, podstawowy surowiec do produkcji izolacji kabli oraz osłon kabli i przewodów) – u nas na szczęście są zakazane jako substancje wywołujące poważne problemy zdrowotne. Obecny jednak w wielu napojach gazowanych, energetyzujących i izotonicznych jest aspartam (neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów nerwowych w synapsach i strukturę DNA)

KOLOROWE ŻELKI – żelatyna wieprzowa wykorzystywana do produkcji takich słodyczy jest pozyskiwana zazwyczaj ze skóry wieprzowej, kolagen z kolei uzyskuje się przez ugotowanie zwierzęcej tkanki łącznej.

POPCORN Z MIKROFALÓWKI – bardzo często do gotowego przyrządzenia np. w mikrofalówce – do popcornu jest dodawany diacetyl, który może zrujnować twoje płuca. W przemyśle spożywczym jest on stosowany, ponieważ nadaje potrawom maślany smak, dla zdrowia może być jednak bardzo groźny.

WĘDLINY ORAZ RÓŻNE RODZAJE MIĘSA – jako konserwant mięsa stosowany jest powszechnie azotan sodu – konserwuje, wzmacnia smak oraz nadaje mięsu soczysty, czerwony kolor, jednocześnie wywołuje choroby układu krążenia oraz raka przez wytwarzanie silnie rakotwórczych substancji, znanych jako nitrozaminy.

PRODUKTY DIETETYCZNE – wiele z produktów dietetycznych dostępnych dzisiaj na rynku zawiera sztuczne dodatki w postaci słodzików, jak aspartam i sukraloza (E955, tzw. Splenda) obecna również w wyrobach piekarniczych. Zarówno aspartam, jak i sukraloza po spożyciu rozpadają się w ludzkim organizmie na toksyczne, chorobotwórcze związki.

BIAŁE PIECZYWO I MĄKA RAFINOWANA – proces przetwarzania pozbawia ziarna wielu witamin, minerałów, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Mąka rafinowana jest również często wybielana chlorem oraz bromowana bromem – są to dwie trujące substancje chemiczne, które wywołują problemy z tarczycą oraz uszkadzają narządy wewnętrzne.  Ponadto, wiele zakładów piekarskich jako polepszacz ciasta stosuje L-Cysteinę, która w 80% przypadków jest pozyskiwana z ludzkich włosów, jednak znane są również przypadki pozyskiwania jej z włosów trzody chlewnej. L-Cysteina tego pochodzenia nadaje ciastu specyficzną lepkość, przez co z powodzeniem jest wykorzystywana do bułek hamburgerowych.

BIAŁY RYŻ RAFINOWANY – podobnie jak białe pieczywo, pozbawiony jest większości składników odżywczych, określany często mianem „wzbogacony”, jest w istocie zubożony o wartościowe składniki, wywołuje skoki poziomu cukru we krwi, czego nie powoduje ryż brązowy.

Czy po przeczytaniu tego artykułu zmniejszysz spożycie produktów przetworzonych?

Czy masz jeszcze wątpliwości co do konieczności detoksykacji własnego organizmu każdego dnia?

 

Źródła:http://www.rd.com/slideshows/15-foods-you-should-never-buy-again/