/Dobroczynne flawonoidy pochodzące z czerwonych winogron oraz jagód

Dobroczynne flawonoidy pochodzące z czerwonych winogron oraz jagód

Niektóre rodzaje żywności, spożywane w całości – w naturalnej i nieprzetworzonej formie – sprzyjają zachowaniu pełni zdrowia poprzez stymulowanie wrodzonych reakcji układu odpornościowego, podczas gdy praktycznie wszystkie pokarmy rafinowane oraz tłuszcze utwardzone, przyczyniają się do rozwoju wielu chorób.

Flawonoidy

Wiele badań naukowych wskazuje na fakt, że związki ochronne, które chronią rośliny przed chorobami, mogą powodować podobny skutek, jeśli będą spożywane przez ludzi. Resweratrol (silny antyoksydant) obecny najczęściej w czerwonych winogronach i pterostilben pochodzący z jagód (borówka czarna), działają wspólnie z naszą naturalną rezerwą witaminy D, aby pobudzać nasz układ odpornościowy i zapobiegać przewlekłym chorobom. Amerykańscy naukowcy tworzący zespół w Linus Pauling Institute  Oregon State University opublikowali informacje na temat swojego badania w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research, gdzie wyjaśnili, jak dwa naturalne związki wzmacniają reakcje immunologiczne i są w stanie znacznie obniżyć ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób. Naukowcy przeanalizowali 446 występujących w naturze związków pochodzących ze świeżych owoców i warzyw, aby następnie stwierdzić, że resweratrol obecny w winogronach oraz pterostilben z jagód, miały istotny wpływ na zwiększanie ekspresji przeciwbakteryjnego peptydu, jakim jest ludzka katelicydyna – inaczej mówiąc gen CAMP, który bierze udział w funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Pochodne stilbenów z czerwonych winogron i jagód stymulują gen CAMP w celu zwiększenia reakcji immunologicznej.

Jagody

Główny autor badania, dr Adrian Gombart, zauważa: „Na tle setek przeanalizowanych związków, jedynie te dwa się wyróżniały … Ich współdziałanie z witaminą D w celu zwiększenia ekspresji genu CAMP było zauważalne, a zarazem intrygujące. To niezwykle ciekawa interakcja„. Badania przeprowadzono za pomocą laboratoryjnych hodowli komórek w oparciu o ustalony potencjał niektórych produktów spożywczych do poprawy ludzkiej reakcji immunologicznej. Dziesiątki wcześniejszych badań wykazały, że resweratrol może poprawić funkcjonowanie układu krążenia i wykazuje działanie zapobiegawcze w walce z rakiem, poprzez likwidowanie stanów zapalnych, które sprzyjają rozwojowi chorób.

To badanie rozwinęło się wokół odkrycia, że gen CAMP odgrywa kluczową rolę w działaniu wrodzonego systemu odpornościowego i zapewnia organizmowi pierwszą linię obrony zdrowotnej oraz zdolność do zwalczania infekcji bakteryjnych. Badanie to jest pierwszym, które pokazuje, że spożywanie jednocześnie czerwonych winogron i jagód, pobudza aktywację witaminy D w celu ekspresji genu CAMP i zwiększenia naturalnej reakcji odpornościowej na czynniki chorobotwórcze.

Zespół badawczy stwierdził, że resweratrol i pterostilben wytwarzane przez rośliny w celu zwalczania infekcji, mają wpływ na niektóre szlaki sygnałowe u ludzi, pozwalające witaminie D wykonywać swoje zadania. Naukowcy wyjaśnili, że połączenie tych związków z witaminą D ma istotnie większy wpływ biologiczny niż wpływ któregokolwiek z nich osobno. Osoby dbające o zdrowie powinny jeść od 3 do 5 porcji czerwonych winogron i jagód tygodniowo, aby zwiększyć odporność organizmu i niwelować braki odpornościowe sprzyjające rozprzestrzenianiu się chorób.

Mistify

 

Połączenie tych wyciągów owocowych w produkcie Mistify to kolejny dowód na synergiczne współdziałanie składników w ofercie Synergy.